Zin in een bierproefavond ?


Trappist bieren

Bierproefavond : “ In het spoor van de Trappisten … “

Inhoud :

In mijn bierproefavonden beperk ik mij niet louter tot het laten proeven van een aantal bieren, maar tracht ik ook altijd een verhaal te vertellen over een aantal wetenswaardigheden rond de geproefde bieren.

Na het proeven van een Achel blond vertel ik aan de hand van een powerpointpresentatie over de geschiedenis van de Benedictijner-, Cisterciënzer- en Trappistenorde . Verder komen de abdijen-brouwerijen van Westmalle, Westvleteren en Achel aan bod.

Tijd om een tweede Trappistenbier te proeven : Chimay Rood.  Hierna gaan wij verder met de geschiedenis van de Waalse Trappistenabdijen-brouwerijen : Chimay, Rochefort en Orval. Wij leggen ook uit waarom de Trappistenbieren een authentic product zijn en waar het verschil zit met de abijbieren en wij staan hierbij ook even stil bij de geschiedenis van de abdij van Koningshoeven in Tilburg.

Na dit wat meer “academisch “ gedeelte komt er een tweede losser gedeelte, waar wij meer informatie geven over de verschillende ingrediënten van de Trappistenbieren .  Tussendoor worden de trappistenbieren  Westvleteren Blond, Rochefort 8 , Orval, La Trappe Quadrupel en Westmalle Tripel geproefd, afgewisseld met een aantal anecdotes en wetenswaardigheden over deze abdijen-brouwerijen . Om aan te tonen dat de Trappistenmonniken niet alleen bier brouwen, worden ook de kaas van Westmalle en Orval geproefd.

Praktische organisatie :

De organiserende vereniging zorgt voor een lokaal, waar de deelne(e)m(st)ers gezeten aan tafeltjes de degustatie en de presentatie kunnen volgen. De beste schikking is deze als een café. Vermits Trappistenbieren steeds in een zuiver, droog glas moeten worden geschonken, is het nodig dat er in de onmiddellijke omgeving de mogelijkheid is de glazen af te wassen. Naargelang het aantal personen, is het nodig dat één of meerdere mensen het opruimen en het afwassen van de glazen tussendoor op zich nemen.

Het minimum aantal personen is 15, het maximum 50.

Na het vastleggen van een definitieve datum, plaats van gebeuren en uur van begin met de inleider, neemt de verantwoordelijke van de organiserende vereniging enkele dagen voor de activiteit contact op met de inleider om het aantal deelnemers te melden. De organiserende vereniging zorgt ook voor wat brood op de plank zodanig dat de smaken van de verschillende bieren wat worden geneutraliseerd.

Als inleider breng ik zelf het volgende mee : een beamer,laptop,verlengkabel  en scherm voor de presentatie; de nodige bieren, glazen,bierkaartjes, flessenopeners, kazen, kaasplanken. Ik zorg ook voor een invulformulier per aanwezige zodanig dat iedereen het verloop van de avond kan volgen en zijn of haar waardering kan geven over de geproefde bieren.

De kostprijs :

Hiervoor neem je best telefonisch contact op het nummer 0474/775044  of mail je op het volgend adres :  John.Verbraeken@skynet.be

Advertenties%d bloggers liken dit: